Tanzania

zanzibarEtt av de 55 länder som berikar Afrika med sin existens är Tanzania. Tanzania ligger i den sydvästra delen av Afrika och är ett land som kan hänföra vem som helst. Med de enorma vidderna och bergen i norr till det aldrig sovande Dar Es Salam i söder, och det drömska Zanzibar just utanför Dar Es Salams kust så finns här alla möjligheter att få minnen för livet.

Safari och bergsbestigning i norr

Att förklara Tanzanias hela klimat och vegetation skulle kräva åtminstone en halv bok, så vi inriktar oss här på några av de övergripande sakerna. Landet består till huvuddel av prekambriska vulkaniska bergarter, graniter och gnejser, som tillsammans bildat stora platåer som ligger över 1000 meter över havet. Denna högplatå sträcker sig till öster mot kustslätten och avgränsas i norr av det östafrikanska gravsänkesystemet som kallas för Rift Valley.  Det är i detta gravsänkesystem som Afrikas högsta berg, Kilimanjaro upphöjer sig, Kilimanjaro som egentligen är en sovande vulkan. Här finns även det man kallar för de stora sjöarna, bland andra Lake Tanganyika och Victoriasjön.Staden Arusha ligger i Tanzanias norra delar och är ett populärt resmål då det ligger relativt nära två av de mest populära besöksmålen.

  • Mount Kilimanjaro – Som sagt Afrikas högsta berg och en sovande vulkan. Det som är mycket intressant när man kommer till detta berg är att för det första så är det möjligt att med bil (av jeep-typ) ta sig flera tusen meter upp. Det andra är att när du kommit upp på nära 3000 meter och tittar uppåt så ser du bara tropisk växtlighet och det ser närmast ut som att du tittar rakt fram i en regnskog istället för uppåt. Berget är 5892 meter högt.
  • Ngorongoros nationalpark – Några timmar i en obekväm landcruiser är utan tvivel värt mödan för det du får uppleva om du besöker Ngorongorokratern som ligger några timmar väster om Arusha. I kratern har man hittat de allra första tecknen på människans upprätta gång. Kratern har en diameter på nära 20 kilometer, alltså 264 kvadratkilometer. Kratern omsluts också av en kant som är mellan 400 och 600 meter hög. Här nere får du en safari du näppeligen får någon annanstans i hela världen. I den angränsande nationalparken, den kanske mer kända Serengeti, kan du se fler djur, men där får du med väldigt låg sannolikhet se leoparder och den utrotningshotade svarta noshörningen.

Zanzibar – ett paradis på jorden

När du avklarat safariäventyret så är det hög tid att du åker söderut mot Dar Es Salam. Väl där så sätter du dig på en båt som tar dig till paradisön Zanzibar. Eftersom denna förtjänar en helt egen artikel så kommer här bara en kort sammanfattning. På Zanzibar finns flera mindre byar och områden att besöka – den ena platsen mer fantastisk än den andra. Huvudstaden heter Stonetown eller stenstaden, en stad fullt av liv och med massor att beskåda. Varför inte ett besök till baren Mercury’s, som är en bar till hyllning till Queen-sångaren Freddie Mercury, vars födelseplats var Zanzibar.