Bra att veta innan man reser till Afrika

En resa till Afrika kan bli annorlunda på många sätt och vis. Har man ingen erfarenhet av kontinenten sedan tidigare men rest runt i exempelvis Europa finns det lite nya saker att förbereda sig för.

Visum

Att få visum till Afrikanska länder är i regel inte ett problem. I vissa länder kan man till och med köpa visumet när man anländer, men det är i regel bättre att ansöka om detta via landets ambassad på nätet. Det är dock inte alla länder som kräver visum från svenska turister. Rwanda och Botswana kan man exempelvis resa till utan ett visum.

Vaccinationer

Se till att kolla upp eventuella vaccinationer i god tid och boka in tider för att få de sprutor som behövs. Kom ihåg att ta med vaccinationsbeviset också.

Pengar

Den amerikanska dollarn är oftast den bästa valutan att ha med sig som turist till många afrikanska länder. Har man VISA fungerar detta på många platser; Mastercard accepteras inte på fullt lika många, och Am Ex fungerar i regel väldigt sällan. Tänk dock på att det är en 5 % avgift på korttransaktioner i många länder. En del lokala butiker och restauranger accepterar dock inte dollarn, så det kan vara bra att växla in en mindre mängd till den lokala valutan när man kommit fram.

Elektronik

Har man med sig saker som mobiltelefonen, surfplattan, kameran eller laptopen är det bra att tänka på att laddaren som följer med kanske inte passar i uttaget i landet man besöker. Kolla upp vilket sorts uttag som är standarden och införskaffa den nödvändiga adaptern på nätet. I östafrika använder man till exempel den brittiska standarden.

Kolla upp tillåtet bagage

För att ta sig till Afrika är kommer man behöva byta flyg minst en gång om man åker från Sverige. Tänk då på att reglerna för hur mycket bagage man får ha med sig kan variera mellan olika flygbolag. Ett inrikes flyg i Afrika kan ha så låg gräns som 20 kg per person och man får bara ha en väska. Ska man åka på safariflyg kan det vara ännu mindre.