Att tänka på innan man bokar

När man leker med tanken om att resa till en plats är det värt att göra lite efterforskning och tänka till lite extra innan man väl bestämmer sig för att boka resan.

1. Är resmålet säkert?

Det finns många platser i världen där klimatet inte är det mest stabila. Detta kan vara på grund av politiska oroligheter, våldsamheter, risk för smittspridningar eller andra mer specifika hot. För att ta reda på mer om detta kan man titta på listan över avrådda destinationer som Utrikesdepartementet har hand om. Där kan man även läsa mer om anledningen till den specifika avrådan.

2. Hur billigt/dyrt är resan?

Resor kan variera väldigt mycket i pris beroende på när på året, men även vilken veckodag, man vill resa. Detta är ju helt enkelt en fall av efterfrågan och tillgång. Ju fler som vill resa desto dyrare blir priserna. Av denna anledning kan det vara bra att kolla upp priserna på en sajt som kan tipsa om bästa flyg.

3. Behövs vaccinationer?

Beroende på den plats man planerar att besöka kan det vara fallet att man måste ta en eller annan vaccination. Även om man fick vaccination mot något som barn kan man behöva en påfyllning av något om man är över 30 år och reser till vad som anses vara ett riskområde för en specifik sjukdom. Detta är som tur något man snabbt och pålitligt kan kolla upp på nätet.

4. Behövs visum?

Det svenska passet är ett av de bästa i världen vad gäller åtkomst till länder utan krav på visum. Vid den senaste kontrollen konstaterades det att endast Tysklands och Singapores pass räknades som bättre. Vi har tillgång till hela 124 länder utan krav på visum, vilket betyder att väldigt stora delar av världen är öppen för besök utan att man behöver oroa sig för visum. Se bara till att kolla upp att det planerade resmålet är en av dessa i förväg. Att ansöka om visum kan trots allt ta tid.